Dutchbatters willen compensatie

26-06-2016 08:44

Bron : Telegraaf – 26 juni 2016

Den Haag - Dutchbatveteranen gaan ervan uit dat ze een financiële vergoeding krijgen nu het kabinet erkent dat hun reputatie onterecht is bezoedeld.

Minister Hennis (Defensie) gaf dit weekeinde tijdens Veteranendag in Den Haag toe dat de missie van de Nederlandse militairen in Bosnië ’op voorhand onuitvoerbaar’ was. „Dutchbat ging zonder adequaat te zijn voorbereid, met onvoldoende middelen en capaciteiten, en een zwakke informatiepositie, om vrede te handhaven waar geen vrede was”, zei de VVD-bewindsvrouw in een speech.

De Dutchbatters werden in 1995 in VN-verband naar Bosnië uitgezonden. Ze konden daar niet voorkomen dat duizenden moslimmannen werden vermoord door de Serviërs. De Nederlandse militairen werden jarenlang medeverantwoordelijk gehouden voor de genocide. Het kabinet erkent inmiddels dat er op voorhand te weinig geregeld was waardoor de missie in feite niet te doen was.

Advocaat Michael Ruperti adviseert Dutchbatveteranen nu om via de rechter werk te maken van een schadevergoeding. Volgens hem kan dat omdat de regering nu erkent dat de voorbereiding niet goed was.

Dutchbatveteraan Olof Nijeboer zit in een werkgroep die de nasleep van de mislukte missie met het kabinet bespreekt. Hij gaat ervan uit dat het kabinet nu zelf over de brug komt. „Er moet nu geld worden gevonden. Door alle misvattingen hebben Dutchbatters een vorm van reputatieschade geleden. Dit is een collectief punt. We gaan dit aankomende maanden met het kabinet bespreken.”

Het ministerie van Defensie wijst erop dat er voor de veteranen al ’heel veel’ is geregeld als het om compensatie gaat. Dat gaat bijvoorbeeld om militairen die gewond zijn geraakt of te kampen hebben met posttraumatische-stressstoornis.

Of er nu ook een vergoeding voor reputatieschade komt, is nog maar de vraag. Volgens een woordvoerder van het departement was de speech van de VVD-bewindsvrouw tijdens Veteranendag vooral bedoeld ’om mensen een hart onder de riem te steken’. „Andere zaken, zoals claims, gaan we nu ook rustig bekijken.”

Het verzoek van de Dutchbatveteranen komt op een lastig moment. Defensie had namelijk al te kampen met een hausse aan claims van militairen die op andere missies zijn geweest. Minister Hennis gaf daar afgelopen maandag nog een waarschuwing over af. De claims komen nu nog voor rekening van haar eigen ministerie. Met minister Dijsselbloem (Financiën) wil ze kijken of ook andere ministeries een duit in het zakje kunnen doen.

 

Terug