Defensie inventariseert schade Libanonveteranen

13-04-2016 09:57
Gepubliceerd: 13 april 2016 08:23

Defensie is bezig de door Libanonveteranen geleden schade te inventariseren om zaken die onder de rechter zijn versneld te kunnen afhandelen.

Dat bevestigt het ministerie naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant.

De landsadvocaat heeft de betrokken advocaten van de veteranen benaderd om een overzicht te vragen van de schade die is geleden.

Dit gaat om zo'n vierhonderd claims van Libanonveteranen en Joegoslaviëveteranen, waardoor het schadebedrag kan oplopen tot miljoenen euro's. Het ministerie van Defensie stelt dat het "in eerste instantie gaat om de twintig zaken die nu bij de rechter liggen".

Advocaten die andere veteranen bijstaan zeggen echter dat dit een teken zou kunnen zijn dat Defensie op grote schaal bereid is schade te vergoeden.

Aansprakelijk

In december oordeelde de rechter dat Defensie aansprakelijk is voor de posttraumatische stressstoornis van een Libanonmilitair. Dit was aanleiding voor vele andere militairen om een claim in te dienen.

Begin deze maand stuurde minister Jeanine Hennis (Defensie) al een reactie op de uitspraak aan de Kamer. Toen schreef ze in overleg te gaan met de betrokkenen over de zaken die gelijkenis vertonen met de zaak waarbij de rechter uitspraak had gedaan, "te beginnen met zaken die nu bij de rechter liggen".

De Nederlandse vredesmissie in Libanon liep van 1979 tot en met 1985. Negen militairen kwamen om.

 

Terug