Oud-officier en rechterhand van Karremans sluit zich aan bij Dutchbat-claim

14-10-2016 15:22
Plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken heeft zich aangesloten bij de claim van meer dan honderd oud-Dutchbatters tegen de Nederlandse staat. De veteranen zouden volgens Franken op een "onmogelijke missie'' zijn gestuurd. 

Franken was tijdens de val van de Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995 als majoor de rechterhand van commandant Thom Karremans. Volgens de oud-officier is het bataljon "belazerd en opgeofferd'' door de Nederlandse regering.

Advocaat Michael Ruperti laat vrijdag namens Franken weten dat hij achter de mannen en vrouwen van Dutchbat III staat. Twaalf veteranen van dat bataljon stellen de Nederlandse Staat na ruim twintig jaar aansprakelijk, omdat ze vinden dat de overheid "ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest".

Vorige week oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Franken en Karremans in Nederland terecht niet zijn vervolgd voor hun rol bij de val van Srebrenica.

Claim

Ook Karremans steunt het initiatief. Hij vindt dat er tot nu toe te weinig is gedaan om genoegdoening en eerherstel te geven aan de Nederlandse VN-militairen die in Srebrenica waren gestationeerd. Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst zelf ook juridische stappen onderneemt.

Terug