De opleiding in Duitsland

Hoe maak je een wegversperring en waar? Wat doe je als er een auto aankomt? Hoe ondervraag  je de inzittenden die voor infiltrant spelen, maar die ondanks hun beremuts of geblokt Arabisch  hoofddoekje toch duidelijk als Piet uit Andijk of Klaas uit Drachten herkenbaar zijn?

Tijdens de oefening 'Waaksaam' in het kamp Vogelsang te West-Duitsland leer je voertuigen  aanhouden en op verboden goederen doorzoeken. Je oefent je in het op een veilige wijze  ontwapenen van verdachte figuren die proberen met een Kalashnikov pistoolmitrailleur  in de achterbak je roadblock te passeren.

Je raakt eraan gewend je bedoelingen duidelijk te maken aan mensen de een voor jou vreemde  taal brabbelen. In Vogelsang is het nog een soort Arabisch met duidelijk Friese of Amsterdamse klanken.

's-nachts heb je het koud in je tentje, waar je tot overmaat van ramp door een alarmmelding nog uit je slaap geramd wordt ook. Om beurten op wacht, omdat ieder moment iets kan gebeuren.  Want je kunt overvallen worden, er kunnen akelige dingen gebeuren, al blijft het hier  nog maar een oefening, een spel. Natuurlijk wordt er gelachen. Maar de ernst overheerst,  want er zijn twee partijen en de ene  - die van jou - moet de vrede bewaren, de infiltraties  verhinderen. In het heuvelachtige gebied ten zuiden van Aken bereidden de Nederlandse  militairen zich voor. Daar krijgen ze een voorproefje van de Libanese werkelijkheid  die in de praktijk toch weer anders blijkt te zijn . . .

 

 

Bron : 'Blauwe Baretten Tussen Twee Vuren in Libanon'
Tekst : Drs. P. Kamphuis, B. van Opzeeland en A. Tjepkema