Het Klimaat

Zomer en winter, een verschil van dag en nacht. Normaal is dat er op de meeste dagen van  het jaar een stralende zon schijnt in Zuid-Libanon.

In het gebied van Dutchbatt kan het  zomers snikheet zin, vooral de manier op de laaggelegen post aan de kust hebben dan last  van een haast ondraaglijke hitte. Vochtig warm kan het zijn, heug en helder, maar ook  vrieskoud en nat, en nat. 's-Winters kan er sneeuwvallen in Libanon, de regen kan er ook  met bakken tegelijk uit de hemel gutsen en alles veranderen in een grote modderpoel.

De Nederlanders in het Unifilgebied hebben vooral te maken met hitte en met regen en storm.  In de regenperiode krijgen zij een heel ander beeld van Libanon dan 's-zomers. De luchten zijn  dan donker en dreigend. Vuil grijze wolken worden door de wind voortgejaagd. Die wind deed  overigens meer; vooral in de beginperiode gebeurde het nog wel eens dat WC-huisjes en tenten  de lucht in werden geblazen. Die wind is 's-zomers veel draaglijker. Dan brengt elk zuchtje  verkoeling. Maar, bleef het hier maar bij!. Diezelfde wind voert namelijk ook -vooral in de  kustvlakte- zwermen muggen en vliegen mee. Vliegen en muggen in de zomer en modder in de winter zijn de grootste vijanden van Dutchbatt.

Voor veel nieuwkomers in Dutchbatt is het klimaat - ondanks de voorlichting - toch anders  dan zij hadden verwacht. En zeker iets anders dan wat je je voorstelt als je denkt aan een  land aan de Middellandse Zee.


Bron : 'Blauwe Baretten Tussen Twee Vuren in Libanon'

Tekst : Drs. P. Kamphuis, B. van Opzeeland en A. Tjepkema