Holland Huis verplaatst

Nederlandse VN-militairen, die met of zonder familie, op een voordelige wijze hun verlof in Tel Aviv willen doorbrengen, kunnen daarvoor niet meer terecht in het Forum Palace hotel.

Het inmiddels alom bekende gebouw aan de boulevard in de Israelische hoofdstad, heeft sinds kort een nieuwe eigenaar die niet wenste mee te werken aan gereduceerde tarieven voor Unifillers. Logerende militairen en personeel van het Holland Huis moesten daardoor vorige week van de een op de andere dag vertrekken.

Maar de reisorganisatie Vafamil (vakantie faciliteiten voor militairen) heeft in samenwerking met een touroperator nog tijdig een alternatief weten te vinden. Door slagvaardig optreden werd tegen dezelfde voordelige prijzen het vijfsterren-plus hotel La Romme gecontracteerd. Dit wel heel fraaie onderkomen ligt ook aan de boulevard, op een steenslag van het Forum Palace hotel. Vafamil-directeur Cor Hakkert: 'Speciaal voor UNIFIL-militairen berekenen ze niet meer dan zestien dollar (32 gulden) voor logies en ontbijt per dag per persoon. De normale dagprijs is 54 dollar (108 gulden).

Het in ere herstellen van het Holland Huis leverde wat meer financiele hoofdbrekens op. la Romme vroeg achttienhonderd dollar per maand en dat kon Pro Rege niet betalen. Maar minister Scholten van defensie, heeft na bemiddeling van generaal-majoor J. G. Roos zich bereid verklaard om het maandelijkse tekort aan te vullen. Wij zijn hem en de generaal daarvoor zeer erkentelijk. Zondag 19 augustus kon het nieuwe Holland Huis worden geopend.' Het la Romme-hotel, dat hoog boven het Charles Clore Park In Tel Aviv uittorent, is werkelijk van alle gemakken voorzien. Op het terrasje bij het zwembad klinkt regelmatig overdag levende muziek en 's-avonds zijn er optredens van jazz-orkesten. ledere kamer heeft een balcon met uitzicht op het water. Door toedoen van de Vafamil is er een happy-hour ingesteld. Op dat tijdstip - meestal tussen vijf en zes uur - heeft men de mogelijkheid om aan de bar twee drankjes voor de prijs van een te bestellen. Cor Hakkert: 'Het is echt een lustoord. Ik heb tijdens mijn vakanties nog nooit in zo'n hotel gelogeerd.'