Rafic Hariri
Bron ANP : Beiroet - 14 februari 2005
BEIROET - De Libanese oud-premier Rafik Hariri is maandag gestorven na een bomaanslag in een zakenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat heeft het Libanese staatspersbureau ANI maandag bevestigd. Een islamistische groepering heeft op de Arabische televisiezender al-Jazeera de aanslag opgeëist. Hariri zou te nauwe banden met het regime in Saudi-Arabië hebben onderhouden.
De aanslag werd volgens de politie gepleegd met een autobom
De Libanese president Emile Lahoud heeft zijn veiligheidschefs bijeengeroepen voor spoedoverleg. Door de explosie zijn in totaal zeker dertien doden en tientallen gewonden gevallen. Een Libanese tv-zender meldde dat onder de doden ook twee oud-ministers waren, maar later bleek dat een van hen gewond en de ander ongedeerd was.
De bom ging af toen een colonne auto's langsreed. In een van de voertuigen zat Hariri. Ook een aantal van zijn lijfwachten is om het leven gekomen. Volgens Libanese veiligheidskrachten bevatte de bom meer dan 300 kilo springstof TNT. De enorme knal was tot buiten de stadsgrenzen te horen.
Al-Jazeera
De groepering die de aanslag heeft opgeëist is de weinig bekende 'Groep van de Overwinning en de Heilige Oorlog in de Levant'. Op al-Jazeera is te zien hoe een bebaarde man melding maakt van een "gerechtvaardigde executie" uit naam van "onze mujahedeen-broeders in Saudi-Arabië".
Wrakken
De aanslag werd volgens de politie gepleegd met een autobom in het prestigieuze centrum van westelijk Beiroet. De explosie veranderde tal van passerende voertuigen in uitgebrande wrakken. In het wegdek zit een enorme krater. Ook een aantal gebouwen in de wijk aan de Middellandse Zee raakte beschadigd. De opvolger van Hariri als premier, Omar Karami, heeft omringd door veiligheidsmensen de plaats van de aanslag bezocht.
Hariri
Hariri, een steenrijke zakenman, trad in oktober na twaalf jaar af als premier. Dat gebeurde na een machtsstrijd met president Lahoud. De twee hadden onenigheid over de rol van Syrië, de feitelijke machthebber in Libanon. Hariri, die ook na zijn aftreden als premier grote politieke invloed bleef houden, was voor een terugtrekking van het Syrische leger uit Libanon.
Syrië
Syrië heeft de aanslag tegen Hariri scherp veroordeeld. President Bashar al-Assad sprak via het Syrische staatspersbureau SANA van een "afschuwelijke criminele daad". De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Mussa, zei te vrezen voor de gevolgen van de aanslag. De Franse president Jacques Chirac heeft gevraagd om een internationaal onderzoek naar de aanslag.
Hariri, die zestig jaar is geworden, heeft zich tijdens zijn premierschap sterk gemaakt voor de wederopbouw van zijn land na vijftien jaar burgeroorlog (1975-1990). Na de burgeroorlog zijn er bijna geen aanslagen meer gepleegd.
Centrale figuur bij de wederopbouw van Libanon is de miljardair Rafic Hariri (1944). Mister Miracle, zoals hij door sommige Libanezen liefkozend wordt genoemd, behoort tot de rijkste mensen ter wereld. Te rijk om corrupt te zijn, zeer ambitieus en zonder bloed aan zijn handen vanwege een oorlogsverleden, leek hij de man om Libanon er weer bovenop te helpen.
Hariri werd geboren in een relatief arme familie in Sidon. In 1965 vertrok hij naar Saudiarabië waar hij ging werken als wiskundeleraar en accountant. Hij richtte een eigen bouwbedrijf op en in 1977 kwam de doorbraak : hij bouwde een groot hotel in de Saudische stad Ta'if in zeer korte tijd, sneller dan andere aannemers voor mogelijk hadden gehouden.
Hariri verwierf het vertrouwen van de Saudische koninklijke familie en kreeg opdrachten paleizen, scholen, ziekenhuizen en hotels te bouwen. Zijn zakenimperium in het Midden-Oosten, Europa en de Verenigde Staten werd hoe langer hoe groter. Hij kocht aannemingsbedrijven, onroerend goed, banken, radio- en tv stations en kranten.
Hoewel hij meestal in Saudiarabië verbleef of in een van zijn luxe appartementen in Londen, Parijs, New York, Monaco of Damascus, vergat hij zijn vaderland niet. Hij spendeerde tijdens de oorlog miljoenen dollars aan hulpverlening en duizenden studenten kregen een beurs van de Hariri-foundation. Sommige Libanezen denken dat Hariri, sinds 1992 premier, 'te groot' is voor Libanon. Hij is grootaandeelhouder in Solidere, heeft veel onroerend goed en neemt een overheersende plaats in op de Libanese mediamarkt. Critici geloven dat Hariri's politieke en zakelijke belangen op een ontoelaatbare manier verstrengeld zijn. Toch bleek bij de parlementaire verkiezingen van 1996 dat premier Hariri populair is bij het grote publiek. Met de steun die hij eerder geniet in Syrië en Saudiarabië betekent dat, dat hij zijn rol van 'redder van het vaderland' de komende jaren kan voortzetten.
Bron : Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam