Operatie Litani 1978

Operatie Litani was een Israëlische invasie in Libanon in 1978 tot aan de rivier de Litani. Doel was om de PLO ten noorden van de rivier te verdrijven. Dit lukte. Daarna trok Israël zich gedeeltelijk terug en werden UNIFIL vredestroepen geplaatst.

Conflict met de PLO

De operatie Litani had zijn oorsprong in een lang conflict met de PLO die sinds 1968 in Libanon zat en een staat binnen Libanon vormde. Het gebruikte Zuid-Libanon als uitvalsbasis voor aanvallen op Israël. De PLO werd versterkt met 3000 strijders die uit Jordanië waren verdreven in 1970. Israël antwoordde met tegenaanvallen tegen PLO-bases.
 

Gijzeling Israëlische bus door PLO

Op 11 maart 1978 infiltreerden 11 Fatach-leden Israël vanuit Libanon. Ze kaapten een bus op de kustweg bij Haifa en op weg naar Tel Aviv hielden ze een andere bus aan. Na een lange achtervolging en schotenwisseling, werden 37 Israëliërs gedood en 76 gewond. Dit was de directe aanleiding voor de Israëlische invasie drie dagen later
 

Operatie Litani

Op 14 maart 1978 lanceerde Israël de Operatie Litani en bezette Libanon ten zuiden van de Litani-rivier met 25.000 soldaten. Doel was om de PLO van Israëls noordelijke grens weg te drijven en het Zuid-Libanese leger te steunen. De campagne duurde zeven dagen waarbij eerste 10 kilometer land werd veroverd en later ook ten noorden van de Litani-rivier land werd bezet. Er ontstond een grote vluchtelingenstroom en er vielen zo'n duizend doden.
 

Uitkomst van de oorlog

In reactie op de invasie kwam de VN Veiliheidsraad met Resolutie 425 en 426 die Israël opriep zich terug te trekken uit Libanon. De Unifil werd gevormd om zich in het gebied te vestigen en de vrede te herstellen. De Unifil troepen kwamen op 23 maart 1978 en zetten hun hoofdkwartier op in Naquora. Israël trok zich later terug het overhandigde haar posities over aan het Zuid Libanese Leger.

De Unifil bleek de vrede niet goed te kunnen handhaven, want in 1982 zag Israël zich genoodzaakt om Libanon opnieuw binnen te vallen.