Amal
In 1974 richtte imam Musa Sadr de 'Beweging van de Onterfden' op die uitdrukking gaf aan de politieke en economische verlangens van de sjiitische bevolking. Bij het begin van de burgeroorlog in 1975 werd de gewapende afdeling van deze beweging, Amal, actief. Amal, afkorting voor 'Libanese Verzetseenheden', had vooral tot doel dorpen in Zuid-Libanon te beschermen tegen Israëlische aanvallen.
Tijdens een bezoek aan Libië in 1978 verdween Musa Sadr op mysterieuze wijze. Dit voorval werd door de sjiïeten meteen geassocieerd met de verdwijning van de twaalfde imam elfhonderd jaar eerder en de status van Musa Sadr nam verder toe. In de sjiitische zuidelijke buitenwijken van Beiroet was Musa Sadr portret overal te zien.
Amal hield zich in de eerste fase van de burgeroorlog tamelijk afzijdig, maar raakte in het begin van de jaren tachtig betrokken bij gevechten met de PLO. De sjiitische bevolking in het zuiden was, na aanvankelijk sympathie, steeds meer vervreemd geraakt van de Palestijnen. De PLO-groepen gedroegen zich arrogant, alsof ze heer en meester waren in Zuid-Libanon, en waren ongevoelig voor de problemen van de zuidelijke bevolking.
Vanaf 1982 werd de rol van Amal, inmiddels geleid door de advocaat Nabih Berri, prominenter. Hoewel de beweging zei een seculier Libanon na te streven, was het Amal vooral te doen om een groter aandeel van de sjiitische bevolkingsgroep in het confessionele, politieke stelsel.
Foto : Nabih Berri
Dit leidde in de tweede helft van de jaren tachtig tot conflicten met andere Libanese milities (onder andere Hezbollah) en leidde tot gevechten met de Palestijnen. Amal probeerde in de periode 1985-87 de vluchtelingenkampen van Beiroet (Sabra, Chatila en Bourj el-Barajneh), die te midden van sjiitische woonwijken liggen, te controleren. Hoewel Amal er (ondanks Syrische hulp) niet in slaagde de kampen te veroveren werd toen de militaire autonomie van de Palestijnse groepen in Beiroet definitief gebroken.
Na het eind van de oorlog is Amal hoe langer hoe meer deel van de politieke gevestigde orde geworden. Amal-leider Nabih Berri is sinds 1992 voorzitter van het parlement en oefent als een van 'de drie presidenten', naast de maronitische president en de soennitische premier, grote politieke macht uit.
Bron : Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam