Pax Syriana

Vrede, de mensen hadden uiteindelijk de hoop opgegeven op de vrede. Elke poging mislukte. De afdeling van de PLA beschermde de wapenstilstand in februari maar verloor de controle over de situatie - dit gold ook voor de Arabische leiders die een poging waagden om vrede te stichten in Libanon.

Alleen Syrië bleef over. Het Syrische leger trok de grens over. Juist op het moment dat men geen vertrouwen meer in de vrede had. Damascus was reeds betrokken bij de oorlog aan de kant van de Christelijke militie. Het ontzette reeds de Palestijnen uit Beiroet in de zomer van 1976.

De totale oorlog in Beiroet was nog niet uitgebroken. Saudi Arabië gooide politieke macht in de strijd. De Arabische eenheid kreeg wederom gestalte in Riyah en Cairo. Een meeting werd georganiseerd tussen Syrië en Egypte met de bedoeling om een weg te openen naar de vrede in Libanon.

Het laatste woord kwam vanuit Damascus. Na een aantal weken, 200 tanks en 8000 soldaten trokken richting hoofdstad Beiroet. Op het moment van de inval verschool de bevolking zich in de schuilkelders en verborg zich voor een flink aantal uren. De scherpschutters leegden hun magazijnen als laatste toon van agressie, het kon de laatste keer zijn !. Het leger van Syrië marcheerde de hoofdstad Beiroet binnen zonder notie te nemen van de aanwezigheid van de gewapende bendes. In plaats van de verwachte tegenstand in de straten, zoals iedereen had verwacht, werd het leger verwelkomd als zijn bevrijders. De bevolking hoopte op betere tijden, dat het slapen kon gaan zonder het geluid van machinegeweren.

President Hafez Assad's tanks rolden over de wegen van Libanon en openden daarmee de wegen die sedert ruim een jaar gesloten waren. Op 15 november 1976 trok het Syrische leger de verwoestte stad Beiroet binnen.

Verbijsterd door de verlatenheid van de stad, de vredesmacht twijfelde een moment om verder te gaan. De straten waren leeg, geen enkel raam was nog intact, grote gaten in de muren, balkons lagen op de grond, elke woning, elk blok van huizen was doorzeefd met kogels. Een aantal onoplettende bewoners moesten hun enthousiasme met de dood bekopen door de laatste actieve sluipschutters. De invasiemacht vernietigden de laatste resten van sluipschutters. "Pax Syriana" herstelde de orde in Libanon."