'Dit Libanon-litteken blijft altijd zitten'

Ron de Vos voelde zich een bink toen    hij in juli 1980 als VN-militair in Libanon aankwam. Zes    maanden continu stress en uitputting volgden. Nu, zestien    jaar later, heeft hij die periode eindelijk in een boek onder    woorden kunnen brengen. Libanon bleek een hel en allerminst    een heldendaad of vakantietrip. Vier dienstmakkers die niet    meer konden aarden in Nederland pleegden zelfmoord. De dood    kreeg voor Vos een gezicht toen zijn vriendin overleed. Als    politieman kwamen jaren later emoties los bij de    vliegtuigramp in de Bijlmer. 'Dit Libanon-litteken blijft    altijd zitten. Alleen hoeft het nu geen pijn meer te doen.'

Duizenden Nederlanders hebben de laatste    decennia in VN-verband in het buitenland gediend. Ron de Vos    is een van hen. Hij maakte deel uit van Unifil, de    VN-troepenmacht die de PLO-strijders en het Israëlische    leger in Zuid-Libanon uit elkaar moest houden. Zijn boek    'Alleen kinderen huilen' is het openhartig verhaal van een    Amsterdamse jongen met bravour die als 19-jarige    dienstplichtige sergeant zijn onschuld op schokkende wijze    verliest. Een jongen met zijn wapentuig in de put. Dag in,    dag uit leven met stress en beschietingen, vermoeidheid en    eenzaamheid. Er wordt te weinig geslapen, onvoldoende gegeten    en de militairen raken volledig uitgeput door de ontelbare    loodzware patrouilles door het berglandschap.

Vos merkt al in Libanon dat hij langzaam    maar zeker verandert, zo blijkt uit een brief die hij    destijds aan zijn vriendin schreef: 'Gisteren dacht ik nog    aan vandaag. Vandaag denk ik aan niets. Het is raar het    gevoel te hebben dat niets je meer interesseert. Als ik    mezelf zie in het kleine scheerspiegeltje in de wastent, zie    ik een boos en teleurgesteld iemand. Boos omdat ik zoveel    misstanden zie en teleurgesteld omdat ze naar me schieten en    naar me schreeuwen. Ik begrijp dat niet, ik wil het alleen    maar goed doen. Het voelt allemaal net als een film, alleen    ben ik bang dat de angst niet weg gaat als het licht aangaat.

'Ook de andere tweeëntwintig jongens van    het peleton vertonen al snel een ander gedrag. Er wordt    afstand genomen van emoties en niets in het oorlogsgebied    doet denken aan de wereld thuis. 'Er was geen telefoon, geen    uurtje vrij, geen privacy. We hadden elkaar ontzettend hard    nodig om te overleven, om niet gek te worden. Juist daarom    hadden we zo'n hekel aan elkaar. 'De soldaten draaiden meer    en meer op routine. Vos: "Op een gegeven moment had je    gewoon zin om te schieten."

Eénmaal thuis ervaart Vos het onbegrip en    de onverschillige houding van mensen om hem heen. 'Ze hadden    zich nooit een seconde in kunnen leven hoe het was, wat we    doorstonden. Het had hen geen bal geïnteresseerd. Ze hadden    keurig netjes de artikelen over Unifil overgeslagen en snel    doorgebladerd naar de sportpagina's', schrijft Vos. "Ik    werd vreselijk kwaad op mensen die aan me vroegen 'Wat doen    jullie daar na vijven?" belachelijk. Nu verdedig ik me    niet meer wanneer men zoiets zegt".

Het onbegrip eist zijn tol. Vos gaat na    zijn terugkeer door een diep dal. Een vriend, een andere    Libanon-ganger, verdrinkt thuis in Sassenheim. "Van onze    groep hebben na terugkeer vier jongens zelfmoord    gepleegd." De dood krijgt voor Vos zelf een gezicht    wanneer onverwachts zijn vriendin aan een ernstige ziekte    lijdt en sterft. "Als ik niet naar Libanon gegaan was,    waren de signalen van haar ziekte wel tijdig gezien en had ze    behandeld kunnen worden. "In het boek toont Vos zich ook    schuldig over de dood van de militair Christiaan. 'Ik had    Christiaan in Libanon op die fatale missie gestuurd.'

Of Libanon het achteraf gezien allemaal    waard was? Vos geeft niet direct antwoord op deze vraag.    "Eerlijk gezegd weet ik dat nog steeds niet. Maar er    zijn altijd mensen die het nog erger hebben. "Hij kan nu    relativeren. De Libanon-puzzel in zijn hoofd is eindelijk    compleet. "Je moet er over praten met mensen die    hetzelfde hebben meegemaakt. Dan gaat het litteken langzaam    dicht. Dat gaat niet met je ouders of met vrienden."