Rol Libanese vrouw grof onderschat

Wanneer je als vrouw naar Libanon wilt en daar evengoed wilt functioneren als een man, neem je flink wat hooi op de vork. Het was voor mij een stuk gemakkelijker geweest, als er meer vrouwen waren uitgezonden naar Libanon, 'zo stelt kapitein Wendy Broesder, die in 1982 als korpsadministrateur werkzaam was bij de bataljonsstaf in Haris, Naast kapitein J.M. Scholten (sep. 1980 - juni 1981) was zij de enige vrouw, die werd gekozen voor Dutchbatt.

Al vanaf het prille begin stelde Wendy Broesder alles in het werk om uitgezonden te worden naar Libanon, maar dat bleek geen eenvoudige zaak. 'Ik mocht niet. Ik was een vrouw,' vertelt zij onomwonden. 'Hoewel men het mij niet ronduit durfde mede te delen, werd duidelijk gemaakt. Pas in 1982, toen mijn mannelijke collega's niet meer stonden te springen, kreeg ik de kans en in maart vertrok ik naar Libanon.'

In tegenstelling tot haar mannelijke collega's had de kapitein toegang tot de wereld van de Libanese vrouw. Ze leerde hen goed kennen. 'Ik had veel contact met Bushra, een Libanese vrouw in Haris (het huis van Bushra was een informele ontmoetingsplaats, waar op beperkte schaal ook maaltijden werden verzorgd, red.). Hierdoor bezocht ik ook weleens feestjes van Libanese vrouwen en ik bemerkte dat hun rol grof wordt onderschat. Voor de buitenwereld hebben ze weinig te vertellen, maar binnenshuis liggen de zaken anders'.

De terugtrekking van Nederland uit de vredesmacht in Libanon vindt zij een juist besluit. 'In feite was op het moment van de Israëlische inval in juni 1982 onze vredestaak onvrijwillig beëindigd. We hebben daarna nog wel goed werk gedaan in de vorm van humanitaire hulp, maar het idee van een vredesmacht was na juni 1982 voor mij over, 'weet kapitein Broesder.

Niettemin heeft zij een bijzonder goede reden om met veel plezier terug te kijken op haar detachering bij UNIFIL. 'In Libanon ontmoette ik Michael Robinson, de zanger/gitarist die dertien maal optrad voor Dutchbatt en DIC. In Nederland hebben we  onze contacten uitgebreid en nu woon ik met hem samen.'