Ook Durk Nauta op Vredesmissie naar Libanon

Bron : De Rijnpost - 19 juni 2017 - Co Keulstra
 
Durk Nauta is nu werkzaam bij de afdeling Wonen en Leven op het gemeentehuis van Veenendaal. (Foto: Co Keulstra)
 

VEENENDAAL - Durk Nauta komt uit het noorden van het land en is 6 maanden op vredesmissie geweest in Libanon. Durk heeft gediend bij het 11e Pantser Infanterie Bataljon en is bevorderd tot korporaal. Met 19 jaar ging hij in dienst. Vrijdag ontvangt ook hij uit handen van burgemeester Kolff de onderscheiding. ''Ik heb mij toentertijd vrijwillig opgegeven voor uitzending naar Libanon", vertelt Durk.

Avontuur

"De eerste lichting was in 1979 al gegaan. Ik ging in 1980 naar Libanon en werd ingedeeld bij Dutchbatt-Transport-Pel-Unifil, als kraanwagenchauffeur. Voor mij was het in die tijd vooral het avontuur dat lokte. Mijn rijopleiding kreeg ik in Grave. Ik heb veel met de kraanwagen moeten werken, op allerlei posten en zelfs in Beiroet."

"Beiroet was een echte oorlogsstad. Alles lag in puin en we kwamen langs vele vluchtelingen kampen. We werden in het Nederlandse legerkamp gestationeerd in het bergplaatsje Haris. De 'locals' waren vriendelijk en waren blij met onze komst. Toch hadden we veel last van de strijdende partijen. In die regio waren nog meer blauwhelmen, zoals Italianen, Ieren en soldaten van de Fiji-eilanden. We hadden allemaal een eigen gebied om de vrede te bewaken. Als chauffeur van een takelwagen kwam ik overal. Ik moest ook goederen ophalen van het vliegveld in Beiroet. Het was een boeiende periode uit mijn leven en ik heb veel levenservaring opgedaan.''

Gevormd

''Je waardeert dan het leven thuis, in Nederland. Die 5 jaar militaire dienst hebben mij wel gevormd. Durk heeft na zijn uitzending nog ruim 3 jaar in het leger gediend. Dat we nu een draaginsigne krijgen uitgereikt, de VN-Nobelprijs, is toch een stukje waardering."

Durk Nauta is nu werkzaam bij de afdeling Wonen en Leven op het gemeentehuis van Veenendaal.