Drie Nederlanders in Libanon gewond

Bron : Digibron - 23 augustus 1979

DEN HAAG — Drie Nederlandse Unifil-militairen zijn gisteren gewond geraakt bij een langdurig vuurgevecht met gewapende personen in de omgeving van Qana in Zuid-Libanon.

De eerste luitenant A. de Bruin (29) uit Zundert raakte ernstig gewond aan schouder en rug, dienstplichtig soldaat A. W. Passon (19) uit Best raakte ernstig gewond aan het onderlichaam en de dienstplichtige soldaat P. J. ScHouten (19) uit Schoonhoven werd licht gewond aan de onderarm. De gewonden werden aanvankelijk overgebracht naar het hospitaal in Nakura. Inmiddels zijn twee van hen in het Rambam-ziekenhuis in Haifa opgenomen.

Het vuurgevecht ontstond, nadat twee Nederlandse pantserwagens ongeveer twee kilometer ten oosten van de stad Qana met raketgranaten werden beschoten. De twee wagens maakten deel uit van extra patrouilles in het gebied waar het Unifil-bataljon van Fidji is gelegerd. Opdracht tot deze patrouille werd gegeven door het Unifil-hoofdkwartier, omdat het eerder op de dag in dat gebied tot een treffen was gekomen met gewapende personen die weigerden hun voertuig te laten doorzoeken.

Bloedig

In een communiqué maakte een voordvoerder van Unifil in Jeruzalem woensdag melding van „een groot aantal bloedige incidenten" die zich de afgelopen dagen hebben voorgedaan tussen „Palestijnen" en de „Blauwhelmen" van Unifil.

Volgens het communiqué heeft Unifil heftig geprotesteerd bij de PLO in Beiroet naar aanleiding van een beschieting op het Unifil-ziekenhuis in Nakoura. Woensdagochtend werd een Palestijn gedood door een soldaat van het Unifil-bataljon van Fidji, toen leden van de linkse Libanese nationale beweging weigerden hun auto te laten doorzoeken, aldus het communiqué. De andere inzittenden werden gearresteerd en overgedragen aan de PLO. Volgens de Unifil-verklaring hebben grote groepen Palestijnen daarna stellingen van het Fidji-bataljon omsingeld en het vuur geopend. Het communiqué Voegt eraan toe dat drie Nederlandse soldaten die de Fidjiers te hulp waren gestuurd, werden gewond en per helikopter naar een ziekenhuis zijn overgebracht.