Unifillers zijn ’t zat

24 augustus 1982

Schiphol (ANP) – Op Schiphol zijn gistermiddag twee Unifillers aangekomen die vorige week in het Nederlandse unifil-gebied zijn aangehouden omdat ze in burgerkleding op weg naar huis waren.

Het tweetal werd afgelopen donderdagavond in de buurt van Scribbin aangehouden, nadat ze daar door de radar waren ontdekt. Op dat moment was de avondklok van kracht zodat er geen burgers buiten mochten zijn. Maar een patrouille stond ook niet op het programma.

Na hun aanhouding vertelden de twee dienstplichtige soldaten, een 19-jarige soldaat uit Zwijndrecht en een 21-jarige jongeman uit Nijmegen, dat ze schoon genoeg hadden van hun Unifil-tijd en via Israel naar huis wilden. Ze werden op hun wenken bediend, want na onder voorlopig arrest te zijn gesteld, werden ze vier dagen later op een toestel van de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al richting huis gezet.

Het tweetal was ingedeeld bij het genie-peloton in Al Yatun. De Zwijndrechtenaar was daar sinds maart gedetacheerd en zijn maat sinds juli.

Gisteren zijn ze op transport gesteld naar Arnhem. Daar zouden ze worden voorgeleid aan de auditeur-militair. Een woordvoerder van het ministerie van defensie kon niet zeggen wat hun ten laste wordt gelegd, maar vond het wel duidelijk dat ze zich aan hun dienst hadden onttrokken.