Libanezen vallen Unifillers lastig

Bron : Digibron - 2 november 1981

NAHARIYA — Linkse Libanese elementen hebben zondag Nederlandse Unifillers lastig gevallen bij incidenten die volgens een woordvoerder van Unifil in de Israëlische grensplaats Nahariya waren gecoördineerd.

Even na de middag werd een Nederlandse positie ten westen van Sidikin in de centrale sector van Zuid-Libanon onder vuur genomen met mortieren en automatische wapens door leden van de linkse „Mouvement National Libanais", zo verklaarde de woordvoerder, Timor Gocksel. Er vielen geen gewonden.

Geen Nederlanders

Tegelijkertijd werd een jeep van Unifil waarin zich drie Ierse officieren bevonden in een hinderlaag aangehouden tussen Sidikin en Kana. Het voertuig stopte nadat het was beschoten. Volgens Gocksel lieten Libanezen van linkse ,,Parti populaire national Syrien", de Ieren gaan nadat ze de verzekering hadden gekregen dat ze geen Nederlanders waren.

Tenslotte werden op hetzelfde moment twee Nederlandse Unifil-voertuigen die op weg waren naar Beiroet even ten noorden van de rivier de Litani een half uur opgenouden door vier leden van de laatste pro-Syrische groepering, aldus Gocksel.

Het ministerie van defensie bevestigde dat de Nederlandse post ten westen van Sidikin was beschoten met mortieren en machinegeweren vanuit Jebal Al-Kabir. Een granaat sloeg in in de post, andere kwamen buiten de omheining terecht. Er vielen geen gewonden en er was geen schade, aldus de woordvoerder.

Onderzoek

Het posttransport naar Beiroet werd een uur opgehouden bij het oversteken van de Litani. De vrachtwagen en jeep konden hun topht naar Beiroet voortzetten na tussenkomst van de VN-waarnemersgroep in Libanon, aldus defensie. Deze groep stelt ook een onderzoek in naar de incidenten.

De woordvoerder kon nog niets zeggen over een mogelijk verband tussen de verschillende incidenten. Volgens hem vond dat bij de Litani een uur plaats na het begin van de beschietingen op de post bij Sidikin.