VN-militair in been geschoten

Bron : Digibron - 20 maart 1979

DEN HAAG — Het afgelopen weekeinde hebben zich in het Unifilgebied in Zuid-Libanon, waar het Nederlandse VN-detachement is gelegerd, drie incidenten voorgedaan, waarbij „gewapende elementen" hebben geschoten. Eén daarvan, de 38-jarige sergeant-majoor S. Hoekstra uit Assen, is zondagmiddag door een kogel in het rechter onderbeen getroffen.

Hij is direct naar het hospitaal in het VN-hoofdkwartier in Nakoera overgebracht. Zijn toestand is goed, zo heeft de Legervoorlichtingsdienst in Den Haag gistermiddag meegedeeld.

Het incident deed zich voor tijdens een patrouille, enkele kilometers ten noordwesten van Haris. De majoor was met een kaderlid vooruit gegaan om waarnemingen te doen, toen beiden plotseling onder vuur kwamen te liggen. Het tweetal was op dat moment enkele honderden meters van de overige leden van de patrouille verwijderd. Volgens de Legervoorlichtingsdienst was het vuur afkomstig van een Palestijnse groepering.

Het schieten — de Nederlanders zelf hebben overigens niet teruggeschoten — eindigde na bemiddeling van een Unifil-functionaris en een PLO-vertegenwoordiger. De sergeantmajoor kreeg eerste hulp van sergeant gewondenverzorger R. Elffers uit Bloemendaal, die deel uitmaakte van de patrouille.