Nederlandse soldaten grijpen in

Bron : Digibron - 19 april 1979

HARIS — Met waarschuwingsschoten heeft de bemanning van een pantservoertuig van het Nederlandse Unifil-detachement in Libanon gisterochtend een eind gemaakt aan een schietpartij.

Volgens mededelingen van de legervoorlichtingsdienst in Den Haag werd nabij Nakoera een VN-helikopter beschoten door leden van de christenmilities. De bemanning van het pantservoertuig van het wachtdetachement ter plaatse maakte met enkele waarschuwingsschoten een eind aan dit incident. Bij Unifil heeft alleen Nederland pantservoertuigen. Er vielen geen gewonden.

Het VN-verkeer in het gebied van de milities wordt nog steeds door hen geblokkeerd, waardoor de bevoorrading vanuit Nakoera stagneert, aldus de Legervoorlichtingsdienst. De verlofgangers die in die plaats zondag strandden, kunnen nog steeds niet terug naar hun eenheid.

Libanezen

In Haris, het hoofdkwartier van het Nederlandse detachement, is woensdagmorgen een Libanees peloton gearriveerd. De vijftig Libanezen zullen bij de Nederlanders dienst doen. Hun 450 collega''s zijn over de andere Unifil-contingenten verdeeld. In het Nederlandse gebieil in de VN-bufferzone in Zuid-Libanon is het de gehele woensdag rustig geweest. In andere delen van het Unifilgebied hebben zich echter hevige artilleriebeschietingen voorgedaan, die zoals elders in de krant gemeld, later bijna uit de hand liepen.

Verlofgangers

De Nederlandse militairen, die woensdagochtend met mitrailleurvuur een einde hebben gemaakt aan een korte beschieting door christenmilitia op het helikopterveld bij het VN-hoofdkwartier Nakoera, behoorden tot de verlofgangers, die hier op eerste paasdag waren blijven steken als gevolg van de wegblokkade door de christen-militia.

Deze militairen zijn inmiddels voor beveiligende taken in de buurt van Nakoera ingezet. In verband met de Libanezen steeds voortdurende stagnatie van de bevoorrading, die normaal via het christen-militiagebied loopt, wordt er naar gestreefd om de aanvoer van de nodige artikelen vanuit het noorden op gang te brengen. ,,De Unifileenheden beschikken op dit moment echter nog over voldoende voorraden voor de eerstkomende dagen", aldus de Legervoorlichtingsdienst.