Militair omgekomen in Zuid-Libanon

Bron : Digibron - 22 oktober 1979

DEN HAAG — Een ongeluk met een militaire vrachtauto in Haris in Zuid-Libanon heeft aan de 19-jarige dienstplichtig militair Kees van Rijn uit Hillegom, die deel uitmaakt van het Nederlandse VN-detachement, het leven gekost. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft dit maandagochtend meegedeeld.

Het ongeluk gebeurde zondagmiddag. De soldaat zat achterin een vrachtwagen, die van een slecht onderhouden weg raakte en in een afgrond viel. De andere inzittenden kwamen er zonder verwondingen van af. De Koninklijke marechaussee in Haris gaat de toedracht van het ongeluk onderzoeken, aldus de defensiewoordvoerder. Het lichaam van Van Rijn zal dezer dagen naar Nederland worden vervoerd.

Het ongeluk van zondag is het tweede sinds het verblijf van het Nederlandse VN-detachement in Libanon waarbij een Nederlander om het leven kwam. Op 4 mei werd de 20-jarige dienstplichtige korporaal Siebe Boonstra uit Groningen per ongeluk gedood door twee kogels uit een Uzi-machinepistool van een van zijn Nederlandse collega''s. Dat gebeurde in het plaatsje Siddiquin tijdens het aantreden voor een patrouille.

Door een soortgelijk ongeval raakte de 19-jarige soldaat K. P. Wildeboer uit Delfzijl op 7 april licht gewond. Hij werd in de buurt van het VNhoofdkwartier van het detachement in Haris door een schot dat een medesoldaat per ongeluk uit zijn Uzi afvuurde in zijn linkerkuit geraakt.

Sergeant-majoor Sietse Hoekstra (38) raakte 19 maart gewond tijdens een schietpartij met PLO-leden. Een kogel raakte hem in het rechter onderbeen. Op 3 juli liep de 21-jarige dienstplichtig korporaal J. D. van Putten uit Heerenveen ernstige verwondingen aan gezicht, onderarmen en benen op, toen de handgranaat waarmee hij bezig was tot ontploffing kwam.

Bij een explosie van een aanvalsgranaat bij de commandopost van een pantserondersteuningscompagnie bij Haris werd de 34-jarige eerste luitenant Hoogerwerf op 13 juli ernstig verwond aan zijn rechteroog en -hand. Op 22 augustus raakten drie Nederlandse Unifil-soldaten gewond toen Nederlandse voertuigen door de PLO onder vuur werden genomen in de omgeving van Qana in Zuid-Libanon. Twee van hen raakten ernstig gewond: eerste luitenant A. de Bruin (29) uit Zundert aan schouder en rug, dienstplichtig soldaat''A. W. Passon (19) uit Best aan het onderlichaam. De derde, dienstplichtig soldaat P. J. Schouten uit Schoonhoven werd licht verwond aan de onderarm.