200.000 voor familie van gedode Unifil-soldaat

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde maandag, dat het contact heeft gehad met het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou gaan over een schadevergoeding aan de familie van een Spaanse Unifil militair, die door een Israëlische granaat was gedood.


In de Spaanse krant El Pais werd bericht dat Israël € 200.000 betaald zou hebben, maar het ministerie in Jeruzalem maakte daarover geen details bekend. De krant schreef verder dat het de eerste maal was dat Israël een schadevergoeding betaalt voor een door een beschieting om het leven gekomen Unifil-soldaat. Dat was een duidelijke erkenning, dat het Israëlische leger, dat eerst alle schuld had afgewezen, schuldig was.

De granaat was bij een gevecht tussen de IDF en Hezbollah bij de Libanese grens, in de nabijheid van een uitkijktoren van het Spaanse bataljon ingeslagen, wat tot de dood van Francisco Toledo had geleid. Dit gevecht was een reactie op de beschieting door Hezbollah met een anti-tankraket, waardoor de Israëlische militairen majoor Yochai Kalangel en sergeant Dor Nini werden gedood.

De familie van de Spaanse soldaat liet via zijn advocaat weten, dat het hen minder om het geld te doen was, maar dat ze graag wilden vernemen wat er op dat moment precies was gebeurd toen hun zoon om het leven kwam.

Bron : www.israeltoday.nl