Libanonveteranen willen schadevergoeding van Defensie

Meer dan vijftig oud-militairen eisen een schadevergoeding van Defensie voor de trauma’s die ze hebben overgehouden aan een missie in Libanon.


Dat meldt RTV Noord vrijdag.

Zij doen dit nadat een Groningse militair, Christian Kriznaric uit Bellingwolde, er is in geslaagd via de rechtbank een schadevergoeding bij Defensie af te dwingen.

De soldaten verwijten Defensie dat het geen goede nazorg heeft geleverd nadat de militairen psychische problemen overhielden aan hun verblijf in Libanon. Meer dan driehonderd UNIFIL-militairen kregen hier op een zeker moment mee te maken.
Miljoenenclaim

In de rechtszaak tegen Kriznaric heeft Defensie volgens het AD erkend dat de hulpverlening in de jaren tachtig niet zo goed was als nu. Het ministerie voegde daar met klem aan toe dat er wel degelijk hulp is aangeboden aan veteranen als zich gezondheidsklachten zouden voordoen.

De Utrechtse advocaat Vincent Dolderman gaat de zaak in behandeling nemen. Naar eigen zeggen krijgt hij nog elke dag nieuwe aanmeldingen van getraumatiseerde veteranen binnen. Volgens Dolderman kan Defensie een miljoenenclaim verwachten.

Bron : www.nu.nl