Blauwhelmen bezetten dorp

Bron : Digibron - 14 mei 1979

BRAACHIT (Libanon) — Nigeriaanse, Senegalese en Nederlandse blauwhelmen van de VN-vredesmacht in het zuiden van Libanon zijn zaterdag het Zuidlibanese dorp Braachit binnengetrokken, om te voorkomen dat majoor Haddad van de christelijke militie zijn bedreiging uitvoert en het dorp inneemt.

Haddad had de bedreiging geuit nadat hij van de inwoners van Braachit had geëist dat zij met hem zouden samenwerken.

Braachit is doelwit van Israëlische kanonnen en hun Libanese rechtse bondgenoten geweest. Vrijdag werden bij zo''n beschieting drie personen gedood en een vrouw gewond.

Het dorpshoofd van Braachit had meegedeeld dat Haddad had gewaarschuwd dat zijn pantserwagens het dorp met geweld zouden onderwerpen, als het dat niet uit eigener beweging deed. Het dorpshoofd waarschuwde de Ierse commandant van de VN-troepen in het dorp en daarop trokken er de Nederlandse, Senegalese en Nigeriaanse blauwhelmen van Unifil binnen.

Drie mensen uit het dorp die de rechtse militie als gegijzelden vasthield, zijn vrijgelaten.

Al eerder

Vorige maand waren al eens leden van de VN-vredesmacht in Al-Mansoura tussenbeide gekomen, toen majoor Haddad de bevolking van dat dorp wilde dwingen, zich bij zijn „vrij-Libanon" aan te sluiten. Majoor Haddad wil dat de leiders van de genoemde dorpen ermee instemmen dat zijn manschappen daar patrouilleren en dat „linkse en buitenlandse elementen" worden geweerd. Intussen hebben bewoners van de genoemde dorpen de wijk genomen naar de Libanese kustplaats Sidon en naar Beiroet, uit vrees voor acties van Haddads militie.

Beschietingen

Israëlische grenstroepen hebben zondag met raketten en granaten het vuur geopend op enkele dorpen in het zuiden van Libanon, zo is bekend gemaakt door Palestijnse guerrillastrijders en Libanese persmensen.

Een woordvoerder voor het militaire opperbevel van de PLO in Beiroet verklaarde dat de beschietingen bij tussenpozen plaatsvonden en gericht waren tegen het gehucht Majdel Silm, zeven kilometer verwijderd van de Israëlische grens. Hij voegde hieraan toe dat totdusverre geen slachtoffers waren gevallen.

Libanese verslaggevers in het gebied verklaarden evenwel dat tevens verscheidene Israëlische granaten terecht waren gekomen in het marktstadje Nabatiyeh, twaalf kilometer van de grens. In de berichten werd ten slotte gezegd dat de Palestijnen het vuren onbeantwoord hadden gelaten.