Israel voelt zich bedrogen door de VN
De Verenigde Naties zouden informatie hebben achtergehouden over de gevangenneming van drie Israëlische soldaten door de Libanese Hezbollah-beweging in oktober vorig jaar. Minister van Defensie Ben-Eliëzer zegt dat de VN Israël bedrogen hebben. Het gaat om een videofilm die de dag na de Hezbollah-actie door VN-militairen werd opgenomen.
'We hebben maandenlang om de videocassette gevraagd. Vorige week woensdag nog hield een hoge VN-functionaris vol dat ze de opname niet hadden. Tot mijn stomme verbazing werd ik vrijdag door dezelfde functionaris opgebeld, met duizend excuses, dat ze de film wel hadden', vertelde Ben-Eliëzer op een persconferentie. Zowel Ben-Eliëzer als premier Sharon zegt woedend te zijn op de VN vanwege het achterhouden van informatie die wellicht had kunnen leiden tot de bevrijding van de soldaten als die op tijd in Israëlische handen was geweest. Ze eisen van VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat hij de band ter beschikking stelt.
Israëlische experts die delen van de film hebben gezien, zeggen echter dat er waarschijnlijk weinig op staat dat had kunnen leiden tot de bevrijding van de soldaten. Mogelijk is er wel uit af te lezen wat de toestand van de soldaten was na hun gevangenneming. Op de film zijn onder meer de auto's te zien die door de Hezbollah-guerrilla-strijders zijn gebruikt.
De opname is waarschijnlijk gemaakt door een soldaat van het Indiase contingent van de VN-macht in Zuid-Libanon, Unifil. De Israëlische experts zeggen dat de band materiaal bevat dat Unifil in verlegenheid kan brengen. Er zou op te zien hoe de hele actie zich heeft voltrokken in het volle zicht van een kamp met Unifil-soldaten, die niet hebben ingegrepen. Bovendien zijn in de auto's mogelijk Unifil-uniformen aangetroffen die door de Hezbollah-strijders als vermomming zijn gebruikt om in de buurt van de grens te komen.
De vader van een van de gevangengenomen soldaten heeft gezegd dat hij al twee weken na de actie van het bestaan van de tape wist. Hij had hevige kritiek, zowel op de VN als op zijn eigen regering vanwege het lakse handelen. De Hezbollah-beweging heeft kritiek geuit op de regering-Sharon omdat die weinig zou doen om te komen tot een gevangenenruil. Volgens Hezbollah was er onder de vorige premier, Barak, vooruitgang geboekt maar stelt Sharon nieuwe voorwaarden.