Eerste Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen voor UNIFIL

Voor de voorzitter van de Nederlandse UNIFIL-vereniging majoor Yeb-Jan Joustra is Veteranendag dit jaar wel heel bijzonder. Op het Haagse Binnenhof kreeg hij vandaag van minister Jeanine Hennis-Plasschaert het allereerste Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen.

Het eremetaal staat symbool voor onder meer de inzet van meer dan 9.000 blauwhelmen die tussen 1979 en 1985 in Libanon dienden. Hennis: “Die uitzending vormde in zekere zin de opmaat voor de latere missies van onze krijgsmacht. De daar geleerde lessen worden tot op de dag van vandaag gebruikt. Bijvoorbeeld als het gaat om de zorg vóór, tijdens én na de missie. Veteranenzorg doet ertoe. De opdracht is de veteraan recht te doen.”

Erkenning
In 1988 kregen de VN-vredesmachten de Nobelprijs voor de Vrede voor deelname aan missies na 1956. Hierop gebaseerd en als erkenning voor de militairen die in de periode vanaf 1956 tot 1988 namens Nederland werden uitgezonden, besloot Hennis tot het nieuwe insigne. De eerste exemplaren zijn begin deze maand geslagen.

De onderscheiding is ook voor hen die tot 1988 deelnamen aan VN-vredesmissies in onder meer Congo (UJOC), India/Pakistan (UNIPOM), Syrië/Jordanië (UNTSO) of Jemen (UNYOM). Met Joustra ontvingen vandaag nog 19 anderen het draaginsigne.

In de frontlinie
Daarnaast kregen 65 militairen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Zij maakten recent deel uit van missies in Europees, NAVO of VN-verband. Hennis: “Namens ons land stonden zij in de frontlinie, zetten zij zich in op plekken waar angst en onrecht heersen. Voor de veteranen vandaag aanwezig, voor alle veteranen van Nederland: dank voor uw inzet, dank voor uw moed!”


Waardering thuisfront
Er waren ook enkele individuele onderscheidingen, onder meer een anjerspeld, als blijk van waardering voor het thuisfront van veteraan Marcel Wolters. Hij diende in Irak en Bosnië-Herzegovina. De speld staat symbool voor de waardering voor iedereen die een familielid steunde tijdens een missie.

Weduwen
Hennis refereerde in dit verband aan 3 weduwen van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog of de strijd in Nederlands-Indië. Jarenlang verzorgden zij hun lichamelijk en/of psychisch verwonde echtgenoten. Begrip was er niet of nauwelijks. Zij voelden zich alleen en vergeten. “De oorlog heeft een lange staart” vertelde een van hen onlangs aan de minister. Volgens de bewindsvrouw weten deze dames als geen ander wat de zorg voor veteranen kan behelzen.
“Vele jaren later weten we maar al te goed dat het werk van een militair óók op het thuisfront veel impact kan hebben en dat onze militairen hun werk niet kunnen doen zonder hun steun.”

Koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en de hele krijgsmachtop waren bij de ceremoniële uitreiking op het Binnenhof.

Bron : www.avrm.nl