Unifil steeds vaker onder Haddad-vuur

23 augustus 1980

HARIS — De beschietingen van majoor Hadad op het Nederlandse Unifil-gebied komen de laatste tijd zo vaak voor, dat de Nederlandse militairen met scherfvesten aan en helmen op dienst doen.

De Nederlandse parlementaire delegatie, die Libanon momenteel bezoekt, heeft de beschietingen aan den lijve ondervonden. Binnen de groep heerst de mening dat dit niet lang meer door kan gaan, ,,want onze jongens mogen hier niet als schietschijven worden gebruikt", zegt delegatieleider Klaas de Vries (PvdA).

Hij meent dat Israël zijn invloed bij majoor Haddad moet aanwenden om een eind aan de beschietingen te maken.

Woensdag maakten de delegatieleden van zeer dichtbij een beschieting mee. Tijdens een lunch op post Majdal Zun vlogen de granaten over de hoofden van de etende volksvertegenwoordigers.

Israël

De Kamerleden constateerden tijdens hun bezoek dat Israëlische militairen zich vrijwel doorlopend in Haddad-gebied bevinden, waar ze eigenlijk niet mogen komen. De Vries ergert zich eraan dat Israël blijkbaar tevreden is met de feitelijke toestand, waarin Unifil niets terug kan doen tegen Haddad, gezien de geweldsinstructie. Delegatielid Fred Borgman (CDA) vindt dat de aanhoudende steun van Israël aan majoor Haddad en de annexatie van Oost-Jeruzalem de vredespogingen in het Midden-Oosten frustreren. ,,De grens van de Nederlandse loyaliteit ten aanzien van Israël is hiermee bereikt", aldus Borgman, aan het einde van het bezoek van de delegatie donderdag.

Steun

Ook Borgman hekelt de steun van Israël aan Haddad. Hij meent dat beschietingen van ,,onze jongens" alleen maar mogelijk zijn dank zij de Israëlische steun, en niet alleen steuö met wapens en munitie. „Israëlische militairen leiden het Haddad-vuur vaak, dus feitelijk worden onze troepen door Israëliërs beschoten".

De CDA''er meent dat de vriendschapsbanden tussen Nederland en Israël moeten blijven bestaan, maar dat de kritiek op Israël moet worden aangescherpt. ,,Nederland moet Israël duidelijk maken dat het de Nederlandse VN-taak frustreert en soms bijna onmogelijk maakt", aldus Borgman.

Bron : Digibron