Diplomaten in Libanon even ontvoerd

Bron : RTL Nieuws - 16 juni 2011

Twee Nederlandse diplomaten in Libanon zijn een korte tijd ontvoerd geweest. Het gaat om de defensieattaché en zijn assistent van de ambassade in Beirut. Na een halve dag zijn ze weer vrijgelaten.

Dat meldt de Libanese krant The Daily Star en bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Stamleden

De Nederlanders waren op observatiemissie en werden aangehouden op de openbare weg door leden van een stam. Die namen ze tegen hun wil in mee de grens over naar Syrië.

Halve dag later

Daar hebben de Nederlanders telefonisch contact gehad met Syrische en Libische autoriteiten. Die gingen direct over op actie en verzochten de stam om een einde te maken aan de ontvoering. Een halve dag later werden de diplomaten weer afgezet op de plek waar ze waren ontvoerd.

Onbekend

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken was tot op heden niet op de hoogte van het voorval, zo bleek donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. D66-fractieleider Alexander Pechtold had hem gevraagd waarom het departement de kwestie niet actief naar buiten had gebracht. Ook PvdA-Kamerlid Frans Timmermans was verbaasd over de onwetendheid van Rosenthal. Die zal op hun verzoek de zaak uitzoeken en een brief sturen naar de Kamer.

Misverstand

Volgens de minister was er kennelijk sprake van een misverstand en een probleem met een lokale stam. Er was in ieder geval geen probleem tussen de autoriteiten van Nederland, Syrië of Libanon, zei hij. Volgens Rosenthal heeft het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken excuses aangeboden.