Hotels en Restaurants

De 'slag om de grote hotels' in Beiroet in 1976 was van enorme betekenis. De trots van een belangrijk toeristenland was op slag verdwenen. De meeste toeristenvoorzieningen zijn door de oorlog gehavend, vooral het merendeel van de hotels in Beiroet. In 1991 was maar 40 procent beschikbaar ten opzichte van het aantal kamers in 1972. De legendarische bedrijvigheid van de Libanezen verricht op dit gebied echter wonderen en na enkele jaren is het herstel al aardig gevorderd.

Het tekort aan goedkope en middenklassehotels, evenals de spreiding van de hotelaccommondatie over het land (met uitzondering van Saida en Tyrus) zorgen echter nog voor problemen.

De rijke restaurants daarentegen bieden keuze genoeg. Alleen al in de stad Beiroet bijvoorbeeld telt men er meer dan duizend, waarvan een vijftigtal met vier sterren. De Libanese eetgewoonten zijn vanzelfsprekend zeer oriëntaals: men luncht en dineert met een warme maaltijd en bovendien tamelijk laat, gemiddeld twee tot drie uur later dan in Nederland. Het avondmaal is erg uitgebreid; het is dè gelegenheid bij uitstek om van de mezze te genieten en de avond zingend en dansend te vervolgen.

Men kent ook talrijke snacks in de vorm van oosterse sandwiches, die zijn gemaakt van zachte broodjes en belegd met allerlei ingrediënten uit de Levantijnse keuken.

Het zou saai en nutteloos zijn om alle restaurants hier te vermelden. Bovendien spreekt het vanzelf dat in buurten die door de Libanese bovenlaag druk worden bezocht, zoals de wijk Raoucheh, de dure restaurants als paddenstoelen uit de grond schieten. Daar staat tegenover dat men 's-avonds in eenvoudige wegrestaurants en langs de stranden heel lekker vers gegrilde vis kan eten onder het genot van een glas arak en het gezang van Fayrouz of Ragheb Alameh. Het is handig om te weten dat restaurants over het algemeen langs de kust, vlakbij de bronnen en nabij de toeristische bezienswaardigheden zijn te vinden.

Tot besluit enkele aan te bevelen restaurants in Beiroet: het Yildizlar**** bijvoorbeeld dat al ruim 35 jaar nabij de Duiven-Grotten is gevestigd; de Smuggler´s Inn (tel.: 35 49 41) in de rue Makhoul (Hamra-wijk, vlak bij de Amerikaanse Universiteit van Beiroet); de Blue Note waar men natuurlijk naar jazz luistert (tel: 35 04 26, vraag naar Talal. . ); Chez André een kleine snackbar in de rue Hamra vlak bij boekhandel Antoine (aan de overzijde van de straat in een oud handelshuis), waar men kan genieten van uitstekende sandwiches terwijl men, ook hier, naar jazzmuziek luistert (vooral naar de zonen' van Fayrouz).

 

Bron : © Uitgeverij Elmar B.V. Rijswijk - De reisgids Libanon