Kookkunst

Er wordt wel gezegd dat de Libanese keuken tot de beste keukens ter wereld behoort.

Het is een smakelijke bezigheid om dat te mogen bevestigen. Ook op eetgebied hebben de Libanezen van een uitzonderlijk erfgoed weten te profiteren en hun keuken verrijkt met tal van oosterse finesses. Wie kent niet de smakelijke mezze, voorgerechtjes die bovenal een lust voor het oog zijn?. De Osmaanse cultuur die ook ten grondslag ligt aan de Turkse keuken vormt in combinatie met Griekse, Cypriotische en Kaukasische invloeden de basis voor de Libanese kookkunst.

In Libanon kent men meer dan 40 speciaIiteiten waarvan de bekendste zijn taboulie (salade van gehakte peterselie, munt, uien, tomaten gebroken tarwe), hoummus (puree van kikker-erwten vemengd met sesamolie), mtabul (puree van sesam en gegriIde aubergine), kibbeh (gekruid lams-rundvlees, rauw, gebakken of gegrild) labneh (witte kaas), en verder natuurlijk gevulde druivenbladeren, lamshersenen, lever etc.

Vlees wordt gegrild (kofta en shoarma), evenals vis die men vooral aan de kust uitstekend kan eten. Ter afsluiting van een copieuze maaltijd kan men genieten van uitstekende gebaksoorten. Het is aan te raden enkele specialiteiten te proeven, zoals bijvoorbeeld de ousmalliye, die bestaat uit draadjes griesmeeldeeg vermengd met witte kaas. Ambachtelijk ijs en sorbets zijn in deze streek een oude traditie (die al in de zeventiende eeuw in Tripoli is gesignaleerd) hoewel het ijs, dat men tegenwoordig krijgt aangeboden steeds vaker op fabrieksijs lijkt.

Het is onmogelijk hier de volledige Libanese menukaart weer te geven, temeer daar er talrijke regionale specialiteiten bestaan. Men serveert in restaurants gewoonlijk een compleet menu. Dat wil zeggen eerst mezze en vervolgens vlees, waarvan Libanezen grote liefhebbers zijn.

Om uw keuze duidelijk aan te geven, kunt u om de menukaart vragen maar die wordt zelden gebruikt of is niet aanwezig. Het is vaak eenvoudiger de gerechten gewoon aan te wijzen.

Voor de kleine trek zijn er broodjes, bijna in evenveel variaties als de mezze (in Beiroet gaat men hiervoor naar de reeds eerder vermelde André, de kleine snackbar in de rue Hamra waar men tijdens het eten naar jazz kan luisteren).


Bron : © Uitgeverij Elmar B.V. Rijswijk - De reisgids Libanon