Libanonveteranen bereiden megaclaim voor

Advocaten hebben een megaclaim in voorbereiding voor Nederlandse Libanonveteranen die met ernstige psychologische klachten kampen door hun uitzending. Ze hebben dat dinsdag bekendgemaakt nadat de hoogste rechter Libanonveteraan Christian Kriznaric uit het Groningse Beddingwolde in het gelijk had gesteld na een slepend juridisch gevecht met Defensie.

Christian Kriznaric in de jaren 80. © Privéfoto.
 
In de meeste gevallen werd geen enkele nazorg geboden door Defensie. Deze veteranen, die onder zeer zware omstandigheden veel traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt in Libanon, zijn aan hun lot overgelaten.

Michael Ruperti - Advocaat


Naar verwachting wordt de megaclaim namens tientallen Libanonveteranen in februari bij Defensie neergelegd. De advocaten Vincent Dolderman en Michael Ruperti staan de veteranen bij. Dolderman is de advocaat van de in het gelijk gestelde Libanonveteraan.

De rechter bepaalde maandag dat Defensie zijn zorgplicht heeft geschonden bij een Libanonveteraan die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gekregen. ,,Er was sprake van een combinatie van gebrek aan zorg vóór, tijdens en met name na de uitzending. Pas in 2007 toen alle Libanonveteranen zijn benaderd, is aantoonbaar nazorg aangeboden.''

Tien jaar ellende
Kriznaric werd begin jaren '80 als 18-jarige dienstplichtige naar Libanon uitgezonden, waar een VN-Vredesmacht (UNIFIL) de strijdkrachten van Israël en de Palestijnen uit elkaar moest houden. De Nederlandse vredesmissie in Libanon draaide van 1979 tot en met 1985. Negen militairen kwam om. ,,We hebben tien jaar ellende gehad in onze strijd om erkenning. Hopelijk kunnen we een hoofdstuk sluiten en worden ook andere Libanon-veteranen nu geholpen", zei zijn vriendin Marga Blinck na afloop.

Het ministerie van Defensie liet maandag weten de uitspraak zorgvuldig te bestuderen. Het gaat contact met de veteraan leggen om te proberen tot een oplossing te komen.


Uitputtingsslag
Na de uitspraak van maandag door de Centrale Raad van Beroep roepen de advocaten Defensie op om in overleg tot compensatie voor de veteranen te komen. Dit zonder dat er weer een jarenlange juridische uitputtingsslag nodig is.

Ruperti: ,,In de meeste gevallen werd geen enkele nazorg geboden door Defensie. Deze veteranen, die onder zeer zware omstandigheden veel traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt in Libanon, zijn aan hun lot overgelaten. Ze vechten al dertig jaar voor erkenning en smeken om hulp. We hopen dat Defensie nu eindelijk eens de verantwoordelijkheid neemt voor deze veteranen.''

Tot nu toe weigert Defensie schadeclaims uit te betalen aan andere getraumatiseerde veteranen. Er liggen nog ruim 350 claims op de plank.

Bron : www.ad.nl