Defensie kan mogelijk megaclaim tegemoet zien

Bron : BNR

Advocaten van Nederlandse Libanonveteranen hebben een megaclaim in voorbereiding. De veteranen kampen met ernstige psychische klachten (PTSS). Gisteren werd door de Centrale Raad van Beroep een Nederlandse veteraan in het gelijk gesteld, dit na een jarenlang slepend juridisch conflict met Defensie. 350 Anderen zitten in dezelfde situatie.

De rechter heeft in het vonnis bepaald dat Defensie zijn zorgplicht heeft geschonden bij een UNIFIL Libanonveteraan die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft overgehouden aan zijn uitzending. Dit is onder meer te lezen in het eerdere artikel. Volgens de rechtbank was er sprake van een combinatie van gebrek aan zorg vóór, tijdens en met name na de uitzending. Pas nadat in 2007 alle Libanonveteranen zijn benaderd heeft Defensie aantoonbaar nazorg aangeboden.

‘claim van Tonnen’
De megaclaim die namens tientallen Libanonveteranen in voorbereiding is, wordt naar verwachting in februari bij Defensie neergelegd. Advocaten Vincent Dolderman en Michael Ruperti staan de veteranen bij.
Het ministerie van Defensie zegt de uitspraak “zorgvuldig te bestuderen”. Het gaat contact met de veteraan leggen om “te proberen tot een oplossing te komen”. Advocaat Dolderman hoopt dat Defensie probeert om meteen met de hele betreffende groep tot een oplossing te komen.
De hoogte hangt af van de individuele zaak. In sommige zaken zal de claim in de tonnen lopen.