Christiaan Kriznaric

Bron : Arjan Brondijk op 26-09-2015

Libanon-veteraan uit Bellingwolde voelt zich in de steek gelaten door Defensie

Foto : Cor Mulder

 

BELLINGWOLDE – Voor de rechtbank in Utrecht dient donderdag 8 oktober het hoger beroep dat door Libanon-veteraan Christiaan Kriznaric is aangespannen tegen Defensie. De inwoner van Bellingwolde eist genoegdoening.

Christiaan en diens partner Marga Blink hebben via social media oorlogsveteranen opgeroepen naar de zitting te komen. “Naar verwachting is dit gelukt”, zegt Blink. “Veel veteranen voelen zich in de steek gelaten door Defensie. Ze hoopt dat het hoger beroep ‘een deur opent voor veteranen die worden afgescheept. “Veteranen krijgen te weinig respect van Defensie. Het wordt tijd dat ze wakker worden geschut.”

Uitzending

De uitzending naar Zuid-Libanon in 1979 was de eerste grootschalige Nederlandse deelname (op basis van vrijwilligheid) aan een VN-vredesoperatie. Israël was in 1978 Zuid-Libanon binnengevallen om aanslagen van Palestijnse groeperingen te stoppen. Daarna werd de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) gevormd. Deze vredesmacht moest de aftocht van Israëlische troepen controleren, de rust en orde handhaven en de Libanese regering helpen bij het herstel van haar gezag. In totaal hebben ruim 9.000 Nederlandse blauwhelmen in Zuid-Libanon gediend. Eind 1985 stopte Nederland zijn bijdrage.

Huisraad kort en klein

Marga leerde Christiaan in 2005, een jaar later gingen ze samenwonen. Drie maanden later ging het mis en bleef Christiaan weg, om vervolgens – na een dag of twee – weer terug te keren naar huis. Christiaan liep daarna nog meerdere keren weg, sloeg tot drie keer toe het huisraad kort en klein, en deed twee zelfmoordpogingen.

Uiteindelijk viel het kwartje en werd duidelijk dat Christiaan aan PTSS (posttraumatische stressstoornis) leed. Hij werd opgenomen in het Sinai-centrum in Assen. Vervolgens werd hij opgenomen in Amersfoort, waar hij tot 2012 verbleef.

“Hij kreeg een zorgcoördinator van het ABP (pensioenfonds), die voor Christiaan het financiële gedeelte zou afhandelen”, vertelt Marga. “Omdat zijn eigen bijdrage, gebaseerd op zijn laatstverdiende loon (Christiaan werkte als leidinggevende bij PPG Fiberglass, red.) werd zijn eigen bijdrage vastgesteld op 1750 euro, hoger dan zijn Militair invaliditeitspensioen.”

Schulden

Gevolg was dat de schulden opliepen en het huis moest worden verkocht. Verder werd Christiaan herkeurd in 2011, met als resultaat dat hij niet voor 100 procent, maar voor 40 procent werd afgekeurd. Ook werd een bijzondere invaliditeitsverhoging afgewezen, alsmede het DIG, de Draaginsigne Gewonden, dat wordt toegekend aan militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen.

“Heel veel veteranen verdienen deze erkenning en onderscheiding”, stelt Maga, “maar krijgen ze niet. Ik noem dat respectloos van Defensie.”