Libanon-ganger had het psychisch zwaar

Bron : Digibron - 8 september 2005

DEN HAAG (ANP) - Veteranen van de eerste moderne Nederlandse vredesmissie, die van 1979 tot 1985 in Libanon, hebben het psychisch zwaar gehad, maar doen het over het algemeen goed in de maatschappij.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Veteraneninstituut onder 1834 van de in totaal 9000 Libanon-gangers. De resultaten van het onderzoek werden vandaag in Doorn aan staatssecretaris Van der Knaap van Defensie aangeboden.

Vooral op psychisch gebied hebben de Nederlandse militairen van Unifil het moeilijk gehad. Ongeveer 15 procent heeft last van verschijnselen die op een posttraumatische stressstoornis (ptss) kunnen duiden. Dat is ongeveer drie keer zo veel als het gemiddelde van de huidige vredesmissies. Volgens een woordvoerder van defensie komt het hoge cijfer vooral doordat de nazorg toen nog in de kinderschoenen stond.

In totaal heeft ongeveer 20 procent na de uitzending hulp gezocht bij een professionele hulpverlener. Dit cijfer wijkt niet af van resultaten van onderzoek onder jonge veteranen. Het verschil is echter dat de jonge veteraan tegenwoordig veel beter wordt opgevangen en daardoor minder snel ptss ontwikkelt.

Het overgrote deel van de veteranen die aan het onderzoek deelnamen (90 procent), gaf echter ook te kennen dat de uitzending een betekenisvolle periode is geweest die de horizon heeft verbreed. Ongeveer driekwart maakte zelfs duidelijk trots te zijn op zijn inzet tijdens de uitzending.