Teddy gaat overal met mij mee

Bron : www.veteranenhond.nl

UNIFIL-veteraan John Kunstman weet uit bittere ervaring welke vreselijke dingen een militair op missie kan meemaken – en hoe die je verdere leven ontwrichten.

Libanon
Hij kwam als dienstplichtig militair in 1979 op in Den Bosch. “Ik vroeg na de opleiding overplaatsing naar Assen aan, omdat dat veel dichter bij huis was. Bij de mogelijkheid dat ik uitgezonden zou worden, stond ik toen eigenlijk helemaal niet stil.” Maar in 1980 vertrok hij toch naar Libanon en wat hij daar meemaakte tekende zijn verdere leven. Behalve een voetverwonding hield hij er ook traumatische herbelevingen aan over. Na jaren van therapie was de uiteindeljke diagnose dat hij chronische PTSS heeft. Enkele jaren geleden durfde John nauwelijks nog alleen het huis uit en had bijna elke nacht nachtmerries.

Teddy
Toen was er een nieuwbericht op TV over hulphonden voor Amerikaanse veteranen. John besprak het met zijn therapeute, die onderzoek deed en contact legde met haar Amerikaanse collega’s. In Nderland was het fenomeen veteranenhond op dat moment nog helemaal onbekend. Het eindresultaat was dat John in 2011 zelf zijn labradoodle ‘Teddy’ kocht en door Hulphond Nederland liet trainen. En in 2012 werd Teddy formeel gecertificeerd als hulphond!

Veteranendag
Sindsdien maakt Teddy hem wakker bij de eerste signalen van een nachtmerrie. Ook zorgt hij dat John niet wordt ingesloten door mensen, bijvoorbeeld als het druk is in winkels. Hierdoor krijgt John meer nachtrust en durft hij weer naar buiten. Ook is zijn medicatie gehalveerd en hij is een stuk rustiger. “Teddy gaat overal met mij mee.” zegt John. “Ik ben ook al met de trein naar de Veteranendag in Den Haag geweest. Zonder Teddy had ik dat nooit gedurfd!”