Wat is PTSS eigenlijk ?

PTSS is een slopende psychische stoornis die volgt  als je betrokken bent geweest of getuige bent geweest van een traumatische, tragische of angstaanjagende gebeurtenis. Mensen met PTSS hebben meestal aanhoudende angstaanjagende gedachten en herinneringen en voelen zich vaak emotioneel verdoofd.

Oorlogsveteranen melden voor het eerst PTSS omdat ze geconfronteerd werden met traumatische beelden. Oorzaken van PTSS kunnen vak ongelukken zijn die zijn voorgevallen, natuurrampen zoals overstromingen of aardbevingen, in gevangenschap gezeten hebben, de oorlog meegemaakt hebben, een verkrachting meegemaakt hebben, zich bedreigd hebben gevoeld en vele andere oorzaken.

PTSS kan ontstaan op elke leeftijd ook bij de jeugd. de aandoening kan gepaard gaan met depressie, misbruik van drugs of alcohol of angst. de symptomen kunnen middelmatig zijn of zeer ernstig en indien ze ernstig zijn dan kan het hun gehele omgeving beïnvloeden.

Mensen met PTSS hebben allemaal een traumatische ervaring achter de rug. De geest wordt beïnvloed door deze ervaringen en is niet meer in staat om informatie en gevoelens te verwerken op een normale manier. Ze krijgen meestal een laag zelfbeeld bijvoorbeeld door een brute verkrachting en zien zichzelf als vies.

PTSS begint meestal een paar maanden na de traumatische gebeurtenis, in een klein percentage van de gevallen pas na een paar jaar. De symptomen zijn meestal onder te verdelen in drie categorieën:

  • Symptomen van herinneringen door middel van flash backs of een herbeleving van de gebeurtenis of romen erover
  • Symptomen van vermijding en emotionele afstomping, zoals er niet over na te denken of te praten. Emotioneel gevoelloos zijn en elke activiteit uit het verleden staken vanwege de gebeurtenis. Hopeloos zijn over de toekomst hoort er ook bij en mensen lijden vaak ook aan geheugen problemen. Ook kan er moeite zijn zich te concentreren en kunnen er moeilijk relaties worden onderhouden.
  • Symptomen van angst en van emotionele opwinding, zolas prikkelbaarheid en woede. Overweldigende schuld en schaamte, moeite met slapen, makkelijk bang en het horen en zien van dingen die er niet zijn.

 

Elke en dan meen ik elk trauma heeft een psychologisch effect. Trauma´s door onveiligheid, je hebt geen veilige plaats meer in de wereld, mensen bedriegen je, je kind gaat bijna dood, je verliest een broer door zelfmoord, je wordt aangevallen twee keer door junkies waardoor je letsel oploopt, je bent dakloos en weet niet waarheen: dat zijn allemaal oorzaken voor een trauma wat leiden kan naar PTSS.

De psyche van de mens is verschillend en d een kan wel met trauma´s omgaan en de ander niet. of het is misschien wel zo dat trauma na trauma zelfs de sterkste mensen gaat vloeren. Ik heb zelf ook eens therapie gehad maar toen had ik maar drie van deze voorheen genoemde punten. ik denk dat een psychotherapeut aan mij de handen vol heeft want genoeg is genoeg.

Trauma´s en onverwerkt verdriet kan overweldigende gevoelens bewerkstelligen, kan een depressie veroorzaken, je kan er problemen door krijgen in je relatie je kan ej schamen, je schuldig voelen, je hulpeloos voelen of je zinloos voelen.

Waarom het zo moeilijk is te leven met PTSS is dat door de traumatische ervaring ons duidelijk wordt dat we kunnen sterven op elk moment. Je voelt je gevangen in je eigen lichaam een geest en je voelt je altijd gespannen en belast. In momenten van angst herinneren we ons heel goed de dingen. De flash backs herhalen voortdurend wat je voor trauma hebt beleefd. het is vermoeiend en slopend en het is bijna niet controleerbaar. Indien iemand met PTSS een trauma herleeft dan stijgt de adrenaline, waardoor de persoon nog meer gespannen is. Een deel van de hersenen dat ónze herinneringen verwerkt, de hippocampus, kan dan opblazen als een zekering.

Niemand met PTSS wil praten over de herinneringen en gebeurtenissen want ze willen niet zwak lijken of onstabiel. Deze mensen praten wel makkelijk over andermans problemen zolang je hen maar niet te dichtbij komt.

 

Hoe leef je me PTSS ?

  • Leef zo normaal mogelijk
  • Gebruik je normale routines
  • Praat over zaken met mensen die je vertrouwt
  • Probeer ontspanningsoefeningen
  • Probeer weer in het arbeidsleven terug te ekren
  • Eet en beweeg regelmatig
  • Indien je genoeg moed hebt verzameld ga terug naar de plek van het trauma
  • Neem de tijd om contacten met familie en vrienden te herstellen
  • Blijf hoop houden dat je weer normaal gaat functioneren

 

Vaak kan psychotherapie, cognitieve gedragstherapie en groepstherapie helpen maar dat is individueel. Meestal zal een arts antidepressivum voorschrijven ie de klachten van PTSS verminderen.

Complexe PTSS

Bij een complexe PTSS diagnose praat je over mensen die trauma´s meeslepen vanaf hun jeugd. het trauma is zeer ernstig, gaat al hun hele leven lang met hen mee, ze leven vaak geïsoleerd of mensen zijn nog steeds in contact met de dader.

Patiënten met PTSS moeten hun leven weer oppakken en proberen weer een normaal mogelijk leven te leiden. dat kan zijn weer contact opnemen met vrinden, kennissen, familie of het vinden van een baan. dat kan ook bewegen zijn door lid te worden van een sportclub of door te wandelen in de natuur. ook een dier kan veel troost bieden.

Gebrek aan vertrouwen in andere mensen staat centraal in PTSS: