Gijzelnemer was Unifilsoldaat

Bron : Rotterdams Nieuwsblad, 3 juli 1989

Huisarts gegijzeld tijdens wandelverlof

Rotterdam - De 26-jarige man die vorig op 1 juli de Rotterdamse huisarts Hekman zeseneenhalf uur in diens woning gegijzeld heeft gehouden, was op wandelverlof. Hij verbleef in het Eindhovense psychiatrisch ziekenhuis De Grote Beek, waar hij toe was veroordeeld (terbeschikkingstelling) in verband met het schieten op zijn eigen huisarts. Dat was gebeurd in 1986. Evenals bij de gijzeling vorig jaar, wilde hij toen wetenschappelijke erkenning van zijn telepatische gaven. Toen zijn huisarts daar na herhaaldelijke gesprekken niet op in wilde gaan, schoot hij op haar.

Hij werd voor behandeling opgenomen in Eindhoven en volgens zijn begeleiders ging het goed. Maar zijn advocaat, mevrouw rnr. J.L. van Duivenbooden vindt het onbegrijpelijk dat hij op vrijdag 30 juni vorig jaar zonder begeleiding naar buiten mocht. De Rotterdammer mocht op zogenoemd wandelverlof, wat doorgaans inhoudt dat patiënten boodschappen gaan doen in Eindhoven.

Maar de Rotterdammer nam de trein naar Antwerpen. In een winkel kocht hij een dubbelloops jachtgeweer met bijbehorende patronen. Daarna ging hij naar Rotterdam en nam z'n intrek in een hotel aan de Heemraadssingel. Daar zette hij het geweer in elkaar. Op zaterdagmiddag belde hij aan bij zijn vroegere huisarts, maar die bleek op vakantie te zijn. Dokter Hekman deelt met haar een praktijk en was wel thuis.

Gepraat

"Laat me erin, dit is een gijzeling". Met die woorden en het jachtgeweer voor zich uit" drong de man de woning binnen. Hekman zag in korte tijd nog de kans om zijn kinderen te waarschuwen om naar de buren te gaan. Zijn vrouw was niet thuis.

Daarna is er lang gepraat. De gijzelaar en gijzelnemer met het geweer binnen handbereik onderling. Via de telefoon ook met de politie en personeel van De Grote Beek. De Rotterdammer wilde met zijn actie afdwingen dat er op radio of televisie een wetenschapper zou worden opgeroepen die moest bevestigen dat de Rotterdammer telepatische gaven had. Zelf is hij daarvan overtuigd, maar hij wil dat iedereen daar kennis van neemt. Voor die bevestiging had hij 40.000 gulden over.

Om half tien 's avonds, toen de heer Hekman in de keuken was om koffie te zetten, viel het arrestatieteam van de Rotterdamse politie de woning binnen en overmeesterde de man.

"Het was niet tegen Hekman gericht. Het ging me alleen om het doel", vertelde de Rotterdammer gisteren tegen rechtbankpresidente mevrouw mr. R.C. Lensink-Bosman. Daarna las hij een warrige verklaring voor waarin hij in enkele zinnen onder meer honderd miljard gulden van de staat eiste, zijn schuld tegensprak ('Iedereen kon weten wat ik van plan was') en een verhaaltje vertelde over de perfecte relatie: "Met z'n tweeën op vakantie zijn en iedere dat iets aparts doen".

Overeenkomstig het advies van het Pieter Baan Centrum vond ook officier van justitie mr. J.M. van de Klooster dat een gevangenisstraf niet op zijn plaats is. Maar ook voelde hij er niets voor om de zaak in de doofpot te stoppen en de nu lopende tbs stilzwijgend te verlengen. "Het gaat om een levensbedreigende gijzeling. Om de mogelijke indruk te wekken dat wij dat niet serieus zouden nemen, vind ik het zinvol om de zaak te behandelen", aldus de officier, die terbeschikkingstelling tegen de Rotterdammer eiste. De rechtbank doet over dertien dagen uitspraak.

N.B. De man wordt door de rechtbank veroordeeld tot tbs en tot betaling van een schadevergoeding van 1500 gld. aan het slachtoffer. Daarnaast wordt twee maanden cel met aftrek van voorarrest opgelegd wegen overtreding van de vuurwapenwet. Een en ander is conform de eis van de officier van justitie.