TBS

20 mei 2005 Dagblad van het Noorden

Lelystad/Groningen - Hij wilde zijn voormalige Dutchbat-kapitein 'een hak zetten'. Met die missie ging de 41-jarige ex-militair Theo H. uit Groningen op 8 juni gewapend naar Schokkerhaven. De ex-TBS'er zorgde voor een bloedbad.

"Het moest gebeuren, het was een missie." Dat verklaarde de man donderdag bij de rechtbank in Lelystad over de schietpartij waarbij Jan Marees (86) de dood vond. Diens even oude echtgenote kreeg een kogel in het hoofd maar overleefde de afrekening. Het paar werd slachtoffer omdat hun zoon Leo -ooit H.'s leidinggevende- niet thuis was.

H. is ervan overtuigd dat hij telepathische gaven heeft. Niemand wilde dat erkennen. En ook niemand wilde geloven dat H. 'een staatsgreep door Dutchbat' had voorkomen. Omdat de legerdivisie zijn telepathische gaven ook niet erkende, moest zijn leidinggevende van toen maar dood, zo bedacht de ex-militair.

Met twee schoten uit zijn revolver verwoestte H. in één klap het leven van de familie Marees. In een emotioneel relaas vertelde zoon Leo zich schuldig te voelen, dat hij zijn ouders in zijn woning in Schokkerhaven 'op een presenteerblaadje' had aangeboden. Hij noemde het een bizarre en laffe daad. "Mijn vader is beestachtig vermoord en mijn moeder verminkt."

Met een schampschot in haar hoofd moet de 86-jarige weduwe haar leven verder zonder haar steun en toeverlaat Jan. Ze waren 61 jaar getrouwd. Zowel Leo als zijn moeder wil enkele duizenden euro's smartengeld en schokschade.

Libanon

Na zijn uitzending naar Libanon begin jaren tachtig is het mis gegaan met de Groningse Dutchbatter. Hij beschoot zijn buurvrouw omdat die hem zou afluisteren. H. kreeg toen al TBS opgelegd. Tijdens zijn onbegeleide proefverlof gijzelde hij een huisarts, want hij wilde nog steeds erkenning voor zijn telepathische gaven.

In 1991 kreeg hij hiervoor opnieuw TBS, maar acht jaar later werd de Groninger toch weer uit de Van Mesdagkliniek ontslagen. Ondanks medicijngebruik kreeg de schizofrene H. in 2004 'ruzie met de stemmen in zijn hoofd'. Hij kocht een revolver, maaide de familie Marees neer en liet zich vervolgens arresteren.

"Ik heb een goede daad verricht", zei H. op de zitting. Hij vindt eigenlijk dat hij een beloning verdient. Volgens de onderzoekers van het Pieter Baan Centrum is hij volledig ontoerekeningsvatbaar. De gedragsdeskundigen spreken van paranoïde schizofrenie en grootheidswaanzin die in Libanon is vergroot.

De kans op herhaling is enorm en officier van justitie P. Berden eiste daarom opnieuw TBS met dwangverpleging. Omdat H. totaal ontoerekeningsvatbaar is, werd er tegen hem geen celstraf geëist. De aanklager sprak van een bizarre moord en poging tot moord. "Onwezenlijk en onverteerbaar."

Moord op bejaarde Schokkerhaven

3 juni 2005
Een 40-jarige man heeft bekend dat hij een bejaarde man in Schokkerhaven bij Nagele heeft doodgeschoten. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag 11 juni 2004. De politie pakte hem dinsdag direct na de schietpartij op.

De bejaarde man (86), Jan Marees, werd op klaarlichte dag op het balkon van zijn woning, een houten bungalow aan de Schokkerhavenweg in Noordoostpolder, door de kogels getroffen. Zijn bejaarde vrouw raakte gewond bij de schietpartij en moest naar het ziekenhuis.
De schutter zou zich hebben voorgedaan als bezorger van bloemen.

Een buurman hoorde vier schoten, ging naar buiten en zag het slachtoffer op het balkon liggen. Hij heeft 112 gebeld. De politie was toevallig in de buurt en heeft een verdachte aangehouden. De verdachte is na de moord weggereden met de auto, waarna hij werd klemgereden door de politie.

De 40-jarige ex-militair T.H.(Hazebroek) uit Groningen die op 8 juni een bejaard echtpaar zou hebben neergeschoten in Schokkerhaven bij Nagele, hoeft niet naar het Pieter Baan Centrum (PBC). Het bezwaar van de verdachte tegen het bevel tot opname in de observatiekliniek is gegrond verklaard. Het is nog onduidelijk hoe H. nu psychisch wordt onderzocht. Justitie vermoedt dat H. in Libanon een oorlogstrauma heeft opgelopen en met ernstige psychische problemen kampt. De zoon van de slachtoffers was daar zijn leidinggevende.

De Groninger bekende dat hij de twee bejaarde mensen door het hoofd heeft geschoten.
Hij wilde zijn voormalige Dutchbat - kapitein 'een hak zetten'. Met die missie ging de 41 - jarige ex - militair Theo H. op 8 juni gewapend naar Schokkerhaven. De ex-militair zorgde voor een bloedbad.

'Het moest gebeuren, het was een missie.' Dat verklaarde de gestoorde Groninger bij de rechtbank in Lelystad over de schietpartij waarbij Jan Marees (86) de dood vond. Zijn even oude echtgenote kreeg een kogel in het hoofd maar overleefde de afrekening. Het stel werd slachtoffer, want hun zoon Leo - ooit H.'s leidinggevende - was niet thuis.

H. is ervan overtuigd, dat hij telepathische gaven heeft. Niemand wilde dat erkennen. En ook niemand wilde geloven dat H. 'een staatsgreep door Dutchbat' had voorkomen. Omdat de legerdivisie zijn telepathische gaven ook niet erkende, moest zijn leidinggevende van toen maar dood, zo bedacht de ex-militair. Met twee schoten uit zijn revolver verwoestte H. in één klap het leven van de familie Marees.
Na zijn uitzending naar Libanon begin jaren tachtig is het mis gegaan met de Groningse Dutchbatter. Hij beschoot zijn buurvrouw omdat die hem zou afluisteren. H. kreeg toen al tbs opgelegd.

Tijdens zijn proefverlof gijzelde hij een huisarts. In 1991 kreeg hij hiervoor opnieuw tbs, maar acht jaar later werd de Groninger toch weer uit de Van Mesdagkliniek ontslagen. Ondanks medicijngebruik kreeg de schizofrene H. in 2004 'ruzie met de stemmen in zijn hoofd'. Hij kocht een revolver, maaide de familie Marees neer en liet zich vervolgens arresteren. 'Ik heb een goede daad verricht,' zei H. op de zitting. Hij vindt eigenlijk dat hij een beloning verdient. Volgens de onderzoekers van het Pieter Baan Centrum is hij volledig ontoerekeningsvatbaar. De gedragsdeskundigen spreken van paranoïde schizofrenie en grootheidswaanzin die in Libanon is vergroot.
Hem werd TBS met dwangverpleging opgelegd.

Bron : Skinnyhawk weblog

Schokkerhaven, 8 juni 2004

De 40-jarige Theo H. schiet de 86-jarige Jan Marees dood en verwondt diens bejaarde vrouw ernstig. De schutter was op zoek naar zoon Leo van het slachtoffer, zijn voormalige Unifil-commandant in Libanon. In opdracht van stemmen in zijn hoofd moest hij hem vermoorden. De schizofrene Theo H. had al twee keer tbs gehad. Teruggekeerd uit Libanon beschoot hij zijn buurvrouw wegens 'afluisteren’ en kreeg tbs.

Toen hij tijdens een verlof wegliep en een huisarts gijzelde, kreeg hij in 1991 opnieuw tbs. Tot 1999 verbleef hij in de Van Mesdagkliniek in Groningen. De man kreeg onlangs opnieuw tbs.

Bron : Elsevier

Schutter Schokkerhaven langer vast

vrijdag 22 juni 2007 de Stentor

SCHOKKERHAVEN/LELYSTAD - De rechtbank in Lelystad heeft de tbs - behandeling van Theo H. (43) met twee jaar verlengd. De gestoorde oud - militair pleegde in 2004 een aanslag op het echtpaar Marees in Schokkerhaven. Hij is volgens de gedragsdeskundigen compleet onbehandelbaar en daarom was geadviseerd om H. in de gesloten kliniek te laten.

De oud - Dutchbatter lijdt onder meer aan schizofrenie en grootheidswaanzin. Op de zitting van twee weken geleden verklaarde hij zich wel neer te leggen met twee jaar verlenging van de dwangverpleging. Volgens de rechter is die verlenging noodzaak, alleen al omdat H. twee keer eerder tbs heeft gehad en dat niet heeft voorkomen dat hij op 8 juni 2004 een moord en poging daartoe pleegde. Hij had het voorzien op de zoon van Marees, ooit zijn leidinggevende in het leger.