Een nachtmerrie in Libanon

Bron : NTR - Sylvana - 21 mei 2010

Libanon, 1978: het land is verscheurd door een burgeroorlog en buurland Israël dringt het zuiden binnen. De Verenigde Naties besluit in te grijpen en wil de soevereiniteit van Libanon herstellen en de strijdende partijen uit elkaar houden: de United Nations Force In Lebanon (UNIFIL) is geboren. Ook Nederland levert militairen, het is de eerste grootschalige inzet van militairen sinds de Nederlandse inzet in Korea (1951-1952). Ongeveer 9000 Nederlandse militairen dienen tussen 1979 en 1985 in Libanon als onderdeel UNIFIL. Rob Stolk is één van hen en zaterdag is hij te gast bij SYLVANA.

Nederland
Ook Nederland levert militairen, het is de eerste grootschalige inzet van militairen sinds de Nederlandse inzet in Korea (1951-1952). Ongeveer 9000 Nederlandse militairen dienen tussen 1979 en 1985 in Libanon als onderdeel UNIFIL. Rob Stolk is één van hen.

Rob Stolk
Rotterdammer Rob Stolk wordt in 1963 geboren als zoon van een gereedschapsmaker en apothekersassistente. Na zijn middelbare schooltijd wordt hij postbode, totdat de dienstplicht roept. Er worden vrijwilligers geworven om te dienen in Libanon. Rob meldt zich aan. De dienstplicht is maar saai en het idee om iets nuttigs te doen trekt hem aan. Daarnaast betaalt het ook beter.

Haris
Eind 1981 wordt hij uitgezonden naar het Nederlandse UNIFIL-hoofdkwartier in het dorpje Haris in het zuiden van Libanon. Het is het begin van een periode die Rob’s leven voorgoed zal veranderen.  De militairen zijn niet welkom in Libanon. Ze worden bedreigd en bekogeld met stenen.

Koninginnedagincident
Op Koninginnedag in 1982 komt zangeres Hansje Ravenstijn de Nederlandse troepen in Libanon vermaken. Omdat wapens een belediging voor de koningin zijn, is het verboden voor de Nederlandse troepen om deze te dragen. Ongewapend kijken zij naar het optreden van de zangers op het marktplein van Haris. Dan besluit Hansje Ravenstijn een stipshow weg te geven, iets wat de lokale bevolking niet kan waarderen. Er wordt geschoten en er breekt totale chaos uit. Rob ziet hoe zijn maten in elkaar worden geslagen en een kogel doorboort zijn broekspijp. Ingrijpen is niet mogelijk als je onder schot wordt gehouden. Achteraf bagatelliseert de leiding volgens Rob het incident.

Thuiskomst
Rob is blij als hij weer naar huis kan. Maar eenmaal terug in Nederland merkt hij dat hij veranderd is. Hij is agressief en nog geen week na zijn thuiskomst slaat hij een politieagent in elkaar. Zijn leven glipt langzaam uit zijn handen. Zijn bedrijf en huwelijk gaan naar knoppen en hij krijgt last van flashbacks. Pogingen om hulp te zoeken stranden en op een geven moment kiest Rob voor een zwervend bestaan. Een oude vriend dwingt hem zich te laten opnemen. Uiteindelijk belandt Rob in 2000 in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

PTSS
Rob wordt gediagnosticeerd met een Posttraumatisch Stress Stoornis (PTSS). Zelf gebruikt hij liever de Engelse term PTSD, de twee laatste letters van de Nederlandse naam hebben een kwalijke connotatie. Posttraumatic Stress Disorder, of beter nog: Disaster.